fbpx

Sve traženiji – BRODSKI POD!

Brodski podovi ponovo u modii! Popularnost skandinavskog stila u enterijeru vratila je brodski pod na velika vrata. Korišćenjem dasaka od punog drveta, novim tehnikama obrade drveta i slaganjem dasaka (pr. francuski slog tzv. chevron), lakiranjem, bojenjem po želji, finalni izgled brodskog poda može varirati i lako se prilagoditi modernim, stilskim i rustičnim enterijerima.

Pre nekoliko decenija ovo je podna obloga koja je na našim prostorima bila naširoko upotrebljavana. Ranije se mogao zapaziti u mnogim seoskim domaćinstvima, pa je u narodu poznat i pod nazivom ‘’seljački pod’’.

Kako je onda ova podna obloga postala jedna od najtraženijih u dizajnu enterijera?

Za razliku od parketa koji se često slaže od manjih drvenih pločica, daske brodskog poda dolaze u većim dimenzijama I prave se od širih i dužih dasaka od punog drveta, koje se zatim ugrađuju na unapred pripremljenu podlogu. Upravo upotreba dasaka većih dimenzija čini da ovaj pod izgleda rustično. Brodski pod od klasičnog parketa razlikuju i naglašene oborene ivice što brodskom podu daje moderniji izgled.

Brodski pod se odabirom vrste drveta, različite klase i završne obrade u dizajnerskom smislu uklapa u moderne tendencije arhitekture i dizajn prostora što ga čini sve poželjnim materijalom. Kvalitet brodskog poda zavisi od tvrdoće drveta,a kod nas su najzastupljeniji hrast i jasen, kao i termo tretirani hrast i jasen (za podno grejanje). Takođe, sve popularnije su zbog svojih karakteristika i atraktivnog izgleda egzotične vrste poput Ipe Lapacho (3x tvrđi od hrasta).

KAKO SE POSTAVLJA BRODSKI POD

Prilikom postavljanja brodskog poda, najbitnija je da podloga bude ravna, kao i da u prostoru gde se ugrađuje bude optimalna vlažnost vazduha, vlažnost košuljice i parketa.

Prilikom ugradnje neophodno je da daske koje se koriste za izradu poda budu suve, ali ne i presušene. Stepen „suvoće“ definisan je različitim standardima i od vitalne je važnosti za kvalitet poda nakon ugradnje to jest prilikom njegovog korišćenja.

Drugi veoma važan faktor prilikom postavljanja brodskog poda je podloga na koju se ovaj pod ugrađuje. Nekada se brodski pod slagao preko podloge od peska. Međutim, danas se brodski pod lepi dvokomponentnim lepkom na ravnu betonsku podlogu. Dvokomponentni lepkovi najnovije generacije poput Chimiver Sigol 2k su ekološki, izuzetnog kvaliteta i čvrstoće i brže se suše. Ovakav način postavke utiče na velike termo i zvukoizolacione karakteristike brodskog poda.

Takođe, ako želite da zadržite autentični izgled prirodnog drveta preporučujemo lak Chimiver Ecowood 2k koji jediini zdržava priodnu boju drveta.

Kako bi se dodatno poboljšale karakteristike brodskog poda, daske se termotretiraju odnosno suše na 5%, te drvo postaje duplo stabilnije u odnosu na obično drvo koje nije prošlo kroz proces termotretiranja. Ovako obrađeno drvo pogodno je za podno grejanje. Termotretiranje utiče i na izgled i atraktivnost poda koji dobija tamniju boju što ga može učiniti elegantnijim i prefinjenijim.

Brodski podovi su veoma trajni i otporni. Ukoliko se za njih odabere kvalitetna vrsta drveta oni se mogu primenjivati kako u enterijerima tako i u eksterijerima (deking podovi). Njihov izgled varira u odnosu na potrebe prostora i dizajnerska rešenja za koja su odabrani – javljaju se u potpuno neobrađenom stanju, samo sa zaštitnim premazima ili prelakirani bezbojnim lakom ili čak u određenim bojama.

Pored brodskog poda od punog drveta, moguće je poručiti gotov, već izlakiran i obojen višeslojni brodski pod debljine od 10 do 14 mm, koji se takođe može koristiti i za podno grejanje.

Sve popularnije je slaganje dasaka brodskog poda u tzv. francuski slog odnosno Chevron pod uglom od 45 ili 60 stepeni. Neke od najpoznatijih građevina u Francuskoj obogaćene su upravo Chevron podovima, zbog čega se ovakav način slaganja dasaka poda smatra elegantnim.

Mogućnost prilagođavanja brodskog poda velikom broju dizajnerskih rešenja učinilo ga je veoma privlačnim za dizajnere i arhitekte kako u svetu tako i kod nas.

Ukoliko se izrađuje od kvalitetnog materijala i na stručan način, brodski pod će zadržati svoje karakteristike veoma dugo i uz adekvatno održavanje i pažnju moći će se koristiti čak i kroz više generacija. Upravo ovaj kvalitet brodski pod čini popularnim, kako u privatnim kućama, tako i u javnim ili poslovnim prostorima (hotelima, restoranima, spa centrima…).

Pišite nam za sva dodatna pitanja na mail: info@kaneparketi.rs ili nas posetite u našem izložbenom prostoru ul. Tošin bunar 59, gde možete pogledati sve uzorke naših podnih obloga.

Pozovite nas!