fbpx

Zahvalni smo Časopisu Podovi što su nas pozvali da kažemo koju reč iz prakse o parketima za podno grejanje! Na našem BLOGU se nalazi dopunjeno izdanje članka, original članak možete pročitati OVDE!

Koje sve vrste parketa za podno grejanje postoje?

Drvo je prirodni materijal koji se skuplja i širi zavisno od temperature. To znači da i podno grejanje svoju toplotu mora distribuirati na blag i kontrolisan način.

Vlaga parketa ne sme prelaziti 9%, preporučljivo je koristi parket namenjen podnom grejanju, kao što su višeslojni parketi, koji su tome i  namenjeni. Uz to za podno grejanje su pogodni i parketi od drveta iz toplih krajeva koji su niske vlažnosti (tzv. egzote poput Američkog oraha, Azijske tikovine…) ili parket od termo tretiranog drveta.

Višeslojni parketi za podno grejanje

Naša preporuka za parket za podno grejanje su upravo Višeslojni parketi. Nove tehnologije iznedrile su troslojne ili dvoslojne parkete, 100% od drveta, koje njihova višeslojnost čini otpornima na temperaturne razlike. To ih čini pogodnima za podno grejanje, te nema rasušivanja parketa. Poznati su i pod nazivom Gotovi parketi, jer dolaze unapred pripremljeni, obojeni i završno obrađeni. Odmah su spremni za ugradnju, što štedi troškove i vreme pri ugradnji parketa.

Novi trendovi u dizajnu enterijera i tehnologije obrade omogućile su nastanak velikog broja kolekcija višeslojnih parketa, najrazličitih nijansi, dezena, klasa drveta, obrada… Ovo ih i u estetskom smislu čini najtraženijim parketima na tržištu.

Kolekcije VIŠESLOJNIH PARKETA iz Kane parketi ogromne ponude pogledajte OVDE!

 

Termotretirani parket za podno grejanje

Termo tretirano drvo je hit u svetu preko 15 godina i taj trend došao je poslednjih godina i kod nas. U pitanju je drvo (jasen, hrast…) koje se u specijalnim komorama izlaže visokim temperaturama do 200°C, pri čemu se ne dodaju nikakve hemijske supstance. U komorama vazduh mora da ima određenu vlažnost, drvo se prvo zagreva zatim se suši. Nakon toga se ponovo zagreva do 200°C. Kada se drvo prohladi dobija se izmenjena struktura koja ima manje kiseonika i vodonika tako da voda ne može da se veže. Tada se dobija drvo koje je daleko otpornije na uticaj vlage i vode. Iz tog razloga termo tretirano drvo koristi se pretežno za oblaganje oko bazena, sauna, hotela, kuća…

Svaka ploča se tretira sa parom na visokoj temperaturi i sa kompjuterski kontrolisanom preciznošću. Ovim procesom se dovodi samo 6 odsto vlage u drvo, i stabilizuje se ćelijska struktura drvnih vlakana. Ovo drvetu daje klasu trajnosti broj 1. Što znači da će se termo-tretirane ploče odupreti truleži i insektima u narednih bar 25 godina. Termo-tretirano drvo se manje deformiše i vitoperi usled smanjenog bubrenja za 50 odsto u odnosu na drvo koje nije termički modifikovano.

 

KANE PARKETI u svojoj ponudi imaju parket od termotretiranog hrasta i jasena, u vidu klasičnog parketa i brodskog poda.

Važno je skrenuti pažnju na činjenicu da temperatura merena na površini parketa ne bi trebalo da prelazi 25°C, te da relativnu vlažnost vazduha treba održavati između 50 i 65% kako bi se izbegla pojava zazora i pukotina. Prilikom polaganja obavezno lepiti parket celom površinom na podlogu trajno elastičnim lepkom koji nije na vodenoj osnovi. KANE PARKETI preporučuju elastični, antialergijski lepak za parket rađen po MS tehnologiji – CHIMIVER ADHESIVER ELASTIC.

Parket na podnom grejanju ne treba prekrivati tepisima niti tapisonima jer se ispod njih razvija viša površinska temperatura nego kod otvorenog poda što dovodi do intenzivnijeg rasušivanja drveta i pojave većih pukotina.

Ugradnju ovakvog poda obavezno prepustite profesionalcima koji imaju dugogodišnje iskustvo u obradi drvenih podova.

KANE PARKETI nudi kompletno rešenje za postavljanje, brušenje, zaštitu i održavanje drvenih podova uz garanciju za izvođenje radova, sa najkvalitetnijim materijalima na tržištu “Chimiver”.

Pišite nam za sva dodatna pitanja na mail: prodaja@kaneparketi.rs ili nas posetite u našem izložbenom prostoru ul. Tošin bunar 59, Novi Beograd, gde možete pogledati sve uzorke naših podnih obloga.

 

Pozovite nas!